Her ülkenin geleneği farklı; Çin’de de iş hayatını şekillendiren ilginç âdetler var. Meselâ şirket yöneticisinin çalışanlarının önünde sahnede dans etmesi gibi… Evet, pek çok yönetici Çin’e gittiğinde kendini bir anda sahnede buluyor.
Çin’e seyahat eden Amerikalı CEO’lar büyük zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Belki de en korkuncu iş dünyasının liderlerinin sahnede büyük kalabalığa dans edip şarkı söylemesi olabilir.
Trilyon dolarlık Silikon Vadisi çip şirketi Nvidia’nın Tayvan doğumlu Amerikalı genel müdürü Jensen Huang, geçen ay Şanghay’daki yerel çalışanları ziyaret ettiğinde, tezahürat yapan personel onu bir Çin halk dansına katılması için sahneye çağırdı.
#Nvidia’s co-founder and CEO Jensen Huang recently attended the firm’s annual parties in Chinese mainland while wearing the traditional northeastern big flower jacket and performed the #yangko dance, photos posted by the staff on social media showed. Huang's trip didn’t include… pic.twitter.com/3seH4yO94O
— Yicai 第一财经 (@yicaichina) January 22, 2024
Oregon’da büyüyen ve şu anda dünyanın en zengin adamları arasında yer alan 60 yaşındaki Huang, insanın evine ve ebeveynlerine duyduğu özlemi anlatan bir Çin şarkısında ritmik hareketler sergilemeye çalıştı.
Şangay’da Nvidia mühendislerinden biri olan David Chen, “Dans hareketleri biraz sertti ve bacakları ile kolları koordine değildi” diyerek değerlendiriyor patronunun sahne performansını. Ama aynı zamanda Huang’ın tavrını da beğendiğini söylüyor ve artık şirkete daha bağlı hissettiğini belirtiyor.
Çinli patronların ise sahneye çıkmaları son derece yaygın. Bazıları sürüklenir, bazıları ise isteyerek sahneye çıkar. Alibaba Grubu kurucu ortağı Jack Ma, 2019’da emekliliğini ve Alibaba’nın 20. yıldönümünü kutlamak için vatkalı siyah deri bir ceket giydi ve bir stadyumda 60 bin çalışanına şarkı söyledi.
AY YENİ YILI’NDA PARTİLERDEN KAÇIŞ YOK
Çin’i ziyaret eden yöneticiler özellikle Ay Yeni Yılı’na denk gelirlerse ayrıca dikkat etmeliler. Çünkü bu özel zaman için düzenlenen partilerde sahneye çıkmamalarının imkânı yok. Bu noktada bir yöneticinin iyi bir konuşma yapmasındansa şarkı söylemesi ya da dans etmesi daha önemli.
Yıllarca ülkede başkan yardımcısı olarak çalışmış Silikon Vadisi emektarı Hugo Barra da liderlerin kişisel mücadelelerini veya eksikliklerini ABD’ye kıyasla daha az tartıştığı Çin’de dans etmek ve şarkı söylemek, yöneticilerin bağ kurulabilir görünmeleri için en kabul edilebilir yöntemler olduğunu söylüyor.
Oradayken sıklıkla diğer üst düzey Xiaomi liderleriyle birlikte dans eden ve şarkı söyleyen Barra, “Çin’de CEO’ların aptal olmasına izin veriliyor” diyor. Barra, performanslarının tamamının halka açık olmaması ve videolarının sosyal medyada olmamasından ise son derece memnun.
ELON MUSK DA SAHNEDE
Tesla CEO’su Elon Musk da Çin’in bu geleneğinden kaçamadı. 2020’nin başlarında Çin’de sahnedeyken, Tesla’nın Şangay fabrikasında üretilen Model 3’lerin ilk teslimatını kutlarken dansa başladı.
Musk ceketini çıkardı ve coşkulu Çinli kalabalığın önünde önce ceketini fırlattı ardından da dans etmeye başladı. Yaptığı dansın 18 saniyelik bir klibini de tweetledi.
Bir Tesla yöneticisi, Musk’ın performansını şöyle anlatıyor: “İlk kez kulüplere giden bir genç gibi dans ediyordu.”
ÇİNLİ MESLEKTAŞLARINDAN ÖĞRENECEKLERİ ÇOK ŞEY VAR
İş danışmanlığı firması iMpact’ı kuran ve Çinli ve Batılı şirketlerin birbirlerinin geleneklerini anlamalarına yardımcı olan Chris Pereira, kurumsal yaşamın hiyerarşik ve kontrollü olma eğiliminde olduğunu söylüyor: “Şirket partileri, liderlerin yakınlık kurmaları ve minnettarlıklarını göstermeleri için iyi bir fırsat.”
İşletme danışmanı Pereira, Çin’e ilk kez gelen ziyaretçilerin ülke hakkında sahip olduğu en büyük yanılgılardan birinin, orada eğlenilemeyeceği olduğunu söylüyor: “Dans etmek ve şarkı söylemek artık Batılı CEO’lar arasında yaygın olmayabilir. Ama belki de bu aslında Çinli meslektaşlarından öğrenebilecekleri bir şeydir.”
GENEL
13 Ekim 2024GÜNDEM
13 Ekim 2024SPOR
13 Ekim 2024GÜNDEM
13 Ekim 2024SPOR
13 Ekim 2024SPOR
13 Ekim 2024GÜNDEM
13 Ekim 2024